Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Maagbandje

De maagband is een hol siliconen bandje dat net onder de slokdarm rond de maag wordt geplaatst en wordt vast gehecht aan de maag. Aan het bandje zit een slangetje naar het reservoir. Het reservoir is rond en hard en over het algemeen gemaakt van siliconen met in het midden een zacht siliconen stuk. Het reservoir wordt over het algemeen links onder de ribbenboog of op het borstbeen geplaatst. De arts kan de diameter van de maagband aanpassen door middel van het inspuiten van een zoutwater oplossing in het reservoir. De zoutwater oplossing loopt vanuit het reservoir door het slangetje naar het holle gedeelte van de maagband waardoor de diameter kleiner wordt. Zo ontstaat een nauwere doorgang waardoor de patiënt sneller een vol gevoel heeft en voedsel langzaam de maagband passeert.

De maagband operatie wordt doorgaans onder algehele narcose uitgevoerd. Het bijspuiten van de maagband gebeurt zonder verdoving en is pijnloos. Het bijspuiten gebeurt wanneer het gewichtsverlies stagneert. De eerst keer vindt meestal na 4 tot 6 weken na de operatie plaats.

Na de maagband operatie moet tijdelijk vloeibaar gegeten worden. Na verloop van tijd kan de patiënt gepureerde en tenslotte normale voeding eten. Koolzuurhoudende dranken worden afgeraden. Veel patiënten ondervinden problemen met het eten van brood (rood)vlees en aardappelproducten.

Voordelen van de maagband:
• de maag blijft intact
• de ingreep is ongedaan te maken
• het spijsverteringsstelsel wordt niet aangetast

Tot voor kort werd de maagband als wondermiddel gezien. De betrekkelijk eenvoudige ingreep en de omkeerbaarheid van de operatie maakten de maagband een aantrekkelijke laagdrempelige oplossing. Helaas zijn de afgelopen jaren veel gevallen bekend geworden waar de maagband tot veel complicaties hebben geleid. De artsen in het buitenland staan steeds huiveriger tegenover de maagband en voeren de operatie steeds minder uit. In Nederland daarentegen wordt de maagband nog veelvuldig geplaatst. Nederlandse artsen en verzekeraars bieden in de meeste gevallen de maagband aan als enige WLS operatie. Dit heeft mede te maken met de grote onwetendheid over de overige WLS mogelijkheden bij de Nederlandse artsen en verzekeringsmaatschappijen. Een goed alternatief voor de maagband is de Mini Gastric Bypass.

Complicaties:
• Door overmatig overgeven kan de maagband loslaten van de maagwand. (slipband) De maagwand schuift door de band waardoor de slokdarm wordt afgekneld.
• Lekkage van het reservoir.
• Kantelen van het reservoir.
• Maagband erosie dit houdt in dat de maagband door de maagwand heen groeit.
• Afstotingsverschijnselen, de maagband is gemaakt van lichaamsvreemd materiaal wat in sommige gevallen door het lichaam kan worden afgestoten waardoor ontstekingsreacties ontstaan.
• Infecties.
• Onvoldoende gewichtsverlies of zelfs gewichtstoename.

Nieuwe ontwikkelingen
De ontwikkelingen omtrent de maagband staan niet stil. Producenten ontwikkelen steeds verbeterde varianten in de hoop bovenstaande complicaties te kunnen verminderen. De meeste recente ontwikkeling is een oplosbare maagband die na een periode van ongeveer 5 jaar vanzelf is opgelost.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

271 volgers